Entrecastells | PUNTS D’INTERÈS
461
page-template-default,page,page-id-461,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-12.1.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

 

PUNTS D’INTERÈS

 

Introducció

Des del Grup Excursionsita Capgirell Vilajuïga volem posar en valor el territori i donar ha conèixer als corredors els diferent indrets que s’aniran trobant durant els recorreguts de la Cursa Muntanya ENTRE CASTELLS.

 

Per aquest motiu s’ha preparat aquest document amb els indrets que s’han cregut més interessant pel seu interès i valor històric.

Vilajuïga – 0 km

Situat a la plana de l’Alt Empordà, el terme municipal de Vilajuïga, s’estén sota el contraforts nord-occidentals de la serra de Rodes, que vers tramuntana enllacen amb l’Albera. Amb una situació privilegiada que l’ha afavorit al llarg de la seva història i habitat des de l’antiguitat, conserva un grup molt, notable de sepulcres megalítics.
Recorregut Trail, Express i Sprint

Castell de Quermançó – 1 km

Durant molts d’anys a l’edat mitjana, va ser una fortificació militar, que va contemplar les disputes entre diferents nobles. D’entrada aquest turó no va passar desapercebut pels primitius habitants de la comarca, tal i com demostren les restes arqueològiques trobades d’un poblat indígena, reses de ceràmica ibèriques i romanes demostren que aquesta roca fou habitada molt abans de la construcció del castell. Però és dins del context medieval on s’explica l’aparició de la fortalesa.
Recorregut Trail ,Express i Sprint

Conjunt Megalític de la Serra de Rodes – 5-6 km

Aquest conjunt megalític de la Serra de Rodes datat entre el IV i II mil·leni a.C., presenta un grup molt notable de sepulcres megalítics. La seva proximitat i el fet que es trobin en un mateix paratge geogràfic, fa d’aquest indret una de les més singulars concentracions megalítiques de la comarca.
Recorregut Trail i Express

La Creu Blanca – 8.3 km

Es tracta d’una creu llatina tallada en pedra calcària picada, amb restes del revestiment pintat de blanc. Aproximadament amida un metre d’alçada. Presenta els braços rectes amb els extrems carrats i una inscripció gravada a l’extrem superior de l’anvers, on hi ha la llegenda Iesus Nazarenus Rex Iudaeroum, en caràcters gòtics.
Aquesta creu és l’únic testimoni de creu de terme monumental de l’antic territori del monestir de Sant Pere de Rodes que ha arribat sencera fins a l’actualitat. La seva presència anunciava als visitants que entraven al terme de la poderosa abadia romànica per un dels camins més utilitzats fins ben entrat el segle passat.

Recorregut Trail

Mas Ventós – 9.4 km

El Mas Ventós és un mas en ruïnes que es troba al terme municipal del Port de la Selva a la serra de Verdera a 461 metres d’alçada, no gaire lluny el monestir de Sant Pere de Rodes. D’origen antic, la major part de les restes correspon a la reconstrucció duta a terme durant el segle XIX pels ducs de Medinaceli, que n’eren propietaris d’ençà de la desamortització dels bens eclesiàstics, pel fet que abans la masia pertanyia al monestir de Sant Pere.
Recorregut Trail

Palau-saverdera – 11.5 km

Entre el 4000 i el 3000 aC. es van establir les primeres persones a Palau-savardera. Era una comunitat sedentària que va escollir un racó del Mas Isaac per construir el que avui es coneix com el Poblat Neolític.
Recorregut Trail

Castell de Sant Salvador – 14 km

El castell de Verdera és un castell roquer que apareix esmentat per primera vegada als documents conservats l’any 904, com a possessió dels comtes d’Empúries. Encara que això permet suposar que aquest castell ja existia almenys durant el segle IX, l’arqueologia demostra que sobre la carena de la Verdera hi havia hagut una fortificació des d’època remota.
Recorregut Trail

Monestir de Sant Pere de Rodes – 14.9 km

El monestir de Sant Pere de Roda (o de Rodes abusivament segons Joan Coromines) fou un monestir benedictí de l’antic comtat d’Empúries, dins els límits del bisbat de Girona, situat a l’actual terme municipal del Port de la Selva (Alt Empordà). En concret, es troba al sud-oest de la població del Port de la Selva, a la vessant de llevant de la muntanya de la Verdera, dins la serra de Rodes i prop de les ruïnes del poblat medieval de la Santa Creu de Rodes i del castell de Sant Salvador de Verdera.
Recorregut Trail

La Vall de la Santa Creu – 16.6 km

El petit nucli de la Vall de Santa Creu es troba al sector nord-est del terme municipal de El Port de la Selva, ocupant el terreny del fons de la vall. Va ser municipi independent fins al 1787. Compta amb una quarantena de cases, la major part restaurades, organitzades en petits carrerons estrets i costeruts, a excepció del carrer principal que ens porta fins a la font, un espai amb arbres molt agradable.
Recorregut Trail

Llançà – 19.9 km

Llançà és una petita vila mediterrània que comprèn una extensió de 28,625 Km² i compta amb poc més de 5.000 habitants. Situat enmig d’un paisatge únic, Llançà queda envoltat tant per terra com per mar, per dos espais naturals protegits, el Parc Natural del Cap de Creus i el de l’Albera.

Està habitat des de temps prehistòrics, com ho demostren diferents vestigis arqueològics, com ara el dolmen del puig d’Esquers i el de la Tomba de l’Abat.

Recorregut Trail

Castell de Miralles – 23.5 km

Situades damunt del cim del turó acinglerat de la Roca de Miralles o Roca Pujolar, penya abrupta unida a la serra per un collet, en el punt de confluència entre els termes municipals de Vilajuïga, Llançà i el Port de la Selva.
Recorregut Trail i Express